Witamina PP (nikotynamid, niacinum, nicamid) jest to amid kwasu nikotynowego a dokładniej amid kwasu pirydyno-3-karboksylowego. Jest to witamina z grupy witamin B. Syntetyzowana przez saprofityczną florę bakteryjną jelit z tryptofanu. Jest składnikiem koenzymów – dehydrogenaz, które biorą udział w procesach oksydacyjno-redukcyjnych.
Funkcje: – odgrywa ważną role w metabolizmie – wchodzi w skład koenzymów NAD i NADP – bierze udział w procesach utleniania i redukcji – pobudza wydzielanie soku żołądkowego
– wzmaga perystaltykę jelit – z witaminą C i metioniną przyśpiesza odtwarzanie rodopsyny – obniża poziom cholesterolu – może zwiększać zapotrzebowanie na insulinę i leki obniżające cukier Niedobór witaminy PP : – pelagra (choroba ta objawia się nudnościami, biegunkami, szorstką skórą, obrzękami oraz sączącymi się pęcherzami) – obniżenie siły mięśniowej Źródła witaminy PP: – chude mięso – świeże ryby – kasza – fasola, groch – drożdże – produkty mleczne – jaja Objawy nadmiaru witaminy PP : – uszkodzenie wątroby – zaczerwienienie skóry, pokrzywka, wysypka – nudności, wymioty – bóle i zawroty głowy – obniżenie ciśnienia tętniczego Przykładowe preparaty zawierające witaminę PP : – vitaminum B compositum – większość preparatów wielowitaminowych np. vitaral, centrum |