WITAMINA PP

Witamina PP (nikotynamid, niacinum, nicamid) jest to amid kwasu nikotynowego a dokładniej amid kwasu pirydyno-3-karboksylowego. Jest to witamina z grupy witamin B. Syntetyzowana przez  saprofityczną florę bakteryjną jelit z tryptofanu. Jest składnikiem koenzymów – dehydrogenaz, które biorą udział w procesach oksydacyjno-redukcyjnych.

Funkcje:

– odgrywa ważną role w metabolizmie

– wchodzi w skład koenzymów NAD i NADP

– bierze udział w procesach utleniania i redukcji

– pobudza wydzielanie soku żołądkowego

 

– wzmaga perystaltykę jelit

– z witaminą C i metioniną przyśpiesza odtwarzanie rodopsyny

– obniża poziom cholesterolu

– może zwiększać zapotrzebowanie na insulinę i leki obniżające cukier

Niedobór witaminy PP :

– pelagra (choroba ta objawia się nudnościami, biegunkami, szorstką skórą, obrzękami oraz sączącymi się pęcherzami)

– obniżenie siły mięśniowej

Źródła witaminy PP:

– chude mięso

– świeże ryby

– kasza

– fasola, groch

– drożdże

– produkty mleczne

– jaja

Objawy nadmiaru witaminy PP :

– uszkodzenie wątroby

– zaczerwienienie skóry, pokrzywka, wysypka

– nudności, wymioty

– bóle i zawroty głowy

– obniżenie ciśnienia tętniczego

Przykładowe preparaty zawierające witaminę PP :

– vitaminum B compositum

– większość preparatów wielowitaminowych np. vitaral, centrum